Fakta om marsvin

Hej! det har inlägget ska handla om fakta om marsvin!

Klor

Marsvinens klor växer hela tiden och behöver klippas regelbundet. Ungefär varannan eller var tredje vecka brukar vara bra att klippa litegrann. Skulle marsvinen få för långa klor så kan de vrida sig så att tårna viker sig vilket gör att de får ont i tassarna.

När man klipper ska man klippa lite i taget och se till att man inte klipper i pulpan. Pulpan är ett blodkärl som finns inne i klon. Den varierar i längd beroende på marsvinets ålder, men också på hur ofta man klipper. Den blir nämligen längre och längre om man slarvar med att klippa. Har marsvinet ljusa klor är det lätt att se vart den slutar och man klipper några millimeter ifrån puplan. Skulle man råka klippa lite i pulpan så rycker marsvinet till och ger ifrån sig ett litet pip. En liten bloddroppe brukar komma från klon också. Men det är inte värre än så för dem ifall man missbedömmer vart pulpan slutar. Har marsvinet väl fått för lång pulpa så kan man klippa ofta och väldigt nära pulpan, då drar den nämligen sig tillbaka lite. Klorna på bakbenen växer fortare än klorna på frambenen.

Tänder

Likaså marsvinens tänder växer hela tiden. De har två stora kraftiga framtänder upptill och två nedtill. Förutom framtänderna så har de ett stort antal kindtänder som sitter långt in i munnen och som är väldigt svåra att se utan speciella redskap. Dessa tänder är nödvändiga för att tugga och mala maten och är av stor betydelse för marsvinet och deras matsmältning.

Det är viktigt att marsvin alltid har tillgång till fräscht hö. De äter hö dygnet runt och det är detta slitaget på tänderna som behövs för annars växer de och blir för långa. Man kan också då och då ge dem pinnar från t.ex. fruktträd som de får gnaga av barken på. Ibland kan man också ge dem knäckebröd som också slipar ned tänderna naturligt, men det är inget som sliter ned tänderna så bra som hö.

Om marsvin inte äter tillräckligt mycket fiberrik föda (hö och gräs) så slits inte deras tänder tillräckligt mycket. Det är lätt att se om framtänderna har blivit för långa, men det är omöjligt att se kindtänderna. Framtänderna används för att bita av saker med, men kindtänderna är de tänder som maler sönder maten. Om dessa tänderna blir för långa uppstår problem då den vinkel som käkarna bildar mot varandra och de vinklar tänderna bildar mot varandra blir fel. Bara en del av kindtandens yta slits eftersom tänderna inte längre passar perfekt ihop med varandra. Vassa kanter på tänderna uppstår då som skär in i kinden och tungan vid varje tugga. Detta är såklart väldigt smärtsamt och marsvinet väljer att äta mat som går lätt att tugga vilket förvärrar problemet då tänderna växer ännu mera. Till slut är det så smärtsamt för marsvinet att äta att den slutar att äta.

Om marsvinet blir felaktigt utfodrat och får för långa kindtänder så kan det hända att någon eller några tandrötter i underkäken trycks ut genom underkäken och bildar en stor böld där. Det är tandroten till kindtanden som fortsätter att bygga upp tanden underifrån, trots att kindtanden inte är kvar på sitt rätta ställe. Om man röntgar bölden kan man se tänder i bölden eftersom roten fortsätter att bilda tandmaterial. Bölden och processen innan bölden uppstått är väldigt smärtsam för marsvinet och tyvärr så brukar inte problemet lösas helt, även om man opererar bort bölden. Har ett marsvin någon gång drabbats av tandproblem så kommer tanden aldrig bli helt bra igen, även om man ändrar kosten. Tyvärr så kommer problemet att komma tillbaka. Hur ofta problemet kommer att uppstå är lite beroende på hur allvarligt tandfelet var, men man kanske måste uppsöka veterinär allt mellan en gång per år till en gång per månad.

Förebygg genom att ge mycket hö, lagom med grönsaker, lite pellets och ingen gnagarblandning till dina marsvin så slipper de utsättas för detta!

Detta sakerna hittade jag på www.marsvinssidan.se!

Kommentarer
Postat av: Ida b

Aa tack Alice ja mena stephanie !! Hihi

2012-03-03 @ 08:46:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0