Förlåt!!
Marsvinens päls kan man borsta ibland om man vill med en mjuk borste. Men det är egentligen bara långhåriga marsvin som kräver daglig pälsskötsel. Därför måste man veta att man har tid till att sköta en sådan päls innan man skaffar sig ett långhårigt marsvin.
Ibland kan marsvinen börja klia sig onormalt mycket. Då har de med största sannolikhet drabbats av ohyra. De små djuren kan vara svåra att se när man tittar i pälsen då de är mycket små. De kan se ut som små grå prickar i pälsen och i hårbotten eller som små vita maskar som kryper omkring. Det är lätt att få bort sådan ohyra genom att bada marsvinen med ett speciellt schampo när man har upptäckt det. Den ohyra som drabbar marsvin kan inte smitta andra husdjur eller familjemedlemmar, men smittar däremot till andra marsvin.
Motion
Marsvin har lätt för att bli tjocka om de sitter i sin bur hela dagarna utan att få motion. Därför är det bra om de får komma ut lite varje dag och springa på golvet. Har man möjlighet kan man göra en inhängnad lekhage till dem. Där kan de vara i timmar för det är så roligt att utforska kartonger och pinnar som man lägger ut.
Glöm inte att lägga dit en hög med hö och en vattenskål om de ska vara där en längre stund. Har man inte möjlighet till att ha en lekhage så är det ändå viktigt att att de får springa ute i rummet, men tänk på att se till att sladdar och skrymslen och vrår är marsvinssäkrade. Ett av mina marsvin hittade ett hål så hon kunde hoppa in bakom köksskåpen. Det behövdes en kofot för att få fram henne igen.
Bada marsvin
Marsvin behöver inte bada regelbundet, men får de t.ex. ohyra så måste man bada dem i ett speciellt schampo för att bli av med ohyran. Det är lättast att bada marsvinen i handfatet, men tänk på att marsvin har något högre kroppstemperatur än oss människor så vattnet är lite varmare än ljummet. Efter badet så brukar de frysa så då är det extra viktigt att man torkar det noga, först med handduk och sen lite med hårfön. Efteråt är det bra om de får springa löst på golvet en bra stund så pälsen är torr när man sätter tillbaka dem i buren. Ett marsvin får nämligen inte vara blött och sättas i buren för då blir de lätt förkylda som senare kan övergå i lunginflammation. När man badar marsvinen i handfatet brukar de gilla att stå med bakbenen i handfatet och att du håller dem med ena handen och tvättar med andra. Om man badar för att att de har fått ohyra så är det viktigt att vara försiktig vid huvudet. Man måste bada huvudet vid ohyra, men de får inte få ner vatten i lugnorna. Vid ohyra använder man ett ohyreschampo som finns att köpa i djuraffärer eller på Apoteket. Om de ska bada av andra anledningar så kan man använda ett milt barnschampo eller ett schampo som är till för katter och hundar.
Marsvinsmat
Hö och pellets
Marsvins basföda är hö och det måste alltid finnas färskt hö i buren! Ungefär 80 procent av deras föda består av hö, resten är fördelat på kraftfoder och grönsaker.Tänk på att välja ett kraftfoder av bra kvalitet annars kan marsvinet bli sjukt. Bäst är att hela tiden endast ge pellets. Man ska undvika att ge fröblandningar då marsvinen blir onödigt tjocka av detta vilket de inte mår bra av. Skulle marsvinet bli överviktigt så är det viktigt att inte dra ner på hömängden utan istället maten. Höet behöver de nämligen för att deras matsmältning ska fungera och att deras tänder ska slitas så de inte blir för långa.
Köp gärna ängshö till dina marsvin. Detta hö är mest näringsrikt till skillnad från t.ex. hö som man ger till hästar. Men har man inte möjlighet att köpa ängshö så går vanligt hö bra också. Halm ska de inte äta, utan det kan man ha i buren så de kan få ligga på det. Halm är de rester som blivit kvar då man tröskat ut fröna vilket innebär att det inte innehåller samma näringsämnen som hö. Kontrollera också att höet som du köper inte har börjat mögla. Mögligt hö blir marsvinen sjuka av. Även hö som dammar är inte bra att ge dem. Det är tecken på att det är gammalt.
Man kan inte ge sina marsvin hösilage på grund av den syrlighet som det har, men också på grund av farliga bakterier som ibland kan finnas i hösilage (hästar t.ex. vaccineras för att kunna äta av det).
Marsvin behöver hö dagligen, även på sommaren. Om man har möjlighet att ha sina marsvin ute i en utebur i trädgården är det viktigt att även då ge hö dagligen. Många tror att hö inte behövs på sommaren då djuren äter gräs. Men det är helt fel! Hö behöver marsvin dagligen, annars kan de få diarré eller så kallad trumsjuka som kan leda till döden.
C-vitamin
Marsvinet liksom människan kan inte bilda c-vitamin som hos andra djur. Man måste därför tillföra c-vitamin till deras kost dagligen. Den c-vitamin som finns i maten (pellets kan vara c-vitaminberikade) räcker inte för dem. Avsaknad av c-vitamin kan leda till skörbjugg, bakbensförlamning och i värsta fall dödsfall. C-vitamin är en vattenlöslig vitamin vilket betyder att vitaminen inte kan lagras i kroppen. Många zoo-affärer brukar vilja sälja brustabletter som man ska lägga i deras vatten. Men detta är onödiga pengar man lägger på tabletter eftersom c-vitaminet snabbt försvinner i vattnet. Enklast och billigast är därför att ge c-vitaminrika grönsaker tex gräs, klöver, vitkål, persilja, apelsin m.m. Ungar och dräktiga honor behöver extra mycket c-vitamin! Tänk på att ett hastigt foderbyte kan göra att de får kolik eller dåliga magar, t.ex. om man plötsligt börjar ge dem massor med gräs. Man ska därför introducera nya saker genom att börja ge i små mängder så magarna hinner vänjas.Grönsaker och frukt m.m.
Det är bra att ge en varierad kost av frukt och grönsaker och inte ge samma sak varje dag. Från naturen är såklart gräs jättebra att ge. Både gott och nyttigt då det innehåller mycket c-vitamin! Men tänk på att börja ge dem lite i taget så deras magar hinner att vänjas. Maskrosblad och grodblad gillar marsvin också. Något annat som är mycket uppskattat är en gren med löv på från något fruktträd t.ex. äpple eller plommon. Dessutom så äter de av all bark från grenen vilket är ett bra tidsfördriv och sliter lite på deras tänder!Här har jag tagit upp några av de vanligaste frukterna och grönsakerna som man brukar ge marsvin.
Kål:
Det finns en mängd olika kålsorter (savoy-, spets-, vit-, grön-, röd-, blom-, bryssel-, sallads-) och alla är nyttiga och billiga. Marsvin brukar gilla kål, men tänk på att de kan få ont i magen om de får för mycket. Bäst är att vänja marsvinen vid lite kål i taget. Det som är bra med kålsorter är att de innehåller lite fett och energi och mycket vatten. Grönkål är den kålsort som innehåller mest c-vitamin.
Morötter:
Morötter är bland det vanligaste folk brukar ge marsvin. Marsvin tycker det är gott och de är billiga att köpa. Dock innehåller morötter inte så mycket c-vitamin som marsvin behöver. Att enbart ge morötter räcker därför inte. Morötter innehåller dessutom mycket socker vilket gör att stillasittande marsvin som har lätt för att gå upp i vikt kan bli tjocka.
Sallad:
Sallad är ingen bra c-vitaminkälla utan den innehåller istället nästan bara vatten. Men marsvin älskar sallad och man kan ge det som godis till dem.
Paprika:
Paprika är nyttigt då det innehåller c-vitamin. Gul paprika är nyttigast, men tänk på att inte ge för mycket paprika då detta är en syrlig grönsak vilket kan orsaka munsvamp hos vissa marsvin.
Apelsin och clementin:
Apelsin och clementin är också syrliga och kan därför också orsaka munsvamp hos vissa marsvin om de ges i för stor mängd. Vissa marsvin tycker att de är såpass syrliga att de ryggar tillbaka när de ska nosa på dem innan de vågar börja äta, medan andra marsvin älskar det direkt. Både apelsin och clementin är nyttiga och innehåller ganska mycket c-vitamin.
Äpple och päron:
Ytterligare några frukter som är syrliga som i stor mängd kan orsaka munsvamp hos vissa marsvin. Både äpple och päron är nyttiga frukter, men innehåller inte så mycket c-vitamin.
Gurka:
Gurka ger man bara för att det är gott till sina marsvin. De älskar gurka! Men den innehåller nästan bara vatten och inte mycket c-vitamin.
Broccoli:
Broccoli brukar marsvin gilla och den innehåller mycket c-vitamin.
Tomat:
Tomater innehåller inte mycket c-vitamin, men marsvin tycker det är jättegott! Dock är tomater syrliga och kan därför orsaka munsvamp hos vissa marsvin om man ger för mycket.
Potatis:
Potatis innehåller mycket stärkelse och ska därför ges i en mycket liten mängd och väldigt sällan. De kan få smaka på potatis någon gång ibland, men det är inte deras favoritmat heller.
Melon:
Marsvin älskar melon, det är sött och gott! Nätmelon innehåller ganska mycket c-vitamin, men alla melonsorterna innehåller ganska mycket c-vitamin.
Banan:
Banan innehåller mycket socker och energi, samt även en del kalcium. Bör inte ges i för stor mängd, då den inte innehåller så mycket kostfibrer.
Giftigt för marsvin!:
Avocado, potatisblast, potatisgroddar, smörblomma, rabarber, lökväxter, överdosering av spenat, råa bönor, gullregn och idegran.
Vatten
Vatten är bäst att ha i flaska istället för att ha en skål i buren. Vattnet i vattenskålen blir fort smutsigt. Det är viktigt att man byter vattnet varje dag och då och då gör rent flaskorna noggrant. Nappflaskorna tål dock inte att kokas, till skillnad från nappflaskor till barn, så smälter plasten.
Bur och utrustning
Det mest vanliga är att man har kutterspån på botten i buren. Det suger upp kiss och marsvinen tycker det är mysigt att gå och ligga på det. Sågspån och kutterspån är inte samma sak. Kutterspånet är mjukare, dammar inte lika mycket och luktar inte lika mycket kåda. Enklast är att lägga gamla tidningar under spånet. Trycksvartan är inte bra för marsvinen att komma i kontakt med, men har man ett lager med några centimeter med kutterspån över så kommer de inte i kontakt med tidningarna. När man städar buren är det bra att köpa en spade som man har till kattlådor. Med den är det smidigt att skyffla ner allt burinnehåll i påsar innan man rullar ihop tidningen och lägger i en påse.
Matskålen är bra om det är en tung keramikskål som inte kan tippa eftersom de sitter ofta med framtassarna på kanten när de äter.
Bäst är att köpa en vattenflaska och inte ha vatten i en skål. Vattnet i skålen blir fort smutsigt och tar dessutom extra plats i buren. Det är viktigt att byta vatten varje dag och då och då göra rent flaskorna noga så inte alger bildas.
En del marsvinsägare använder höhäck i buren. Höet ligger då inte på burgolvet och kommer inte i kontakt med kiss som gör det oätligt för dem. Dock finns det som alltid både för- och nackdelar med saker och höhäcken har medfört att marsvin blivit skadade då de hoppar upp i höhäcken och då de är betesdjur är det ingen naturlig ätställning de får om de äter från en sådan. I naturen äter de växter m.m. som ligger på marken och behöver då inte böja huvudet uppåt för att äta. En sådan ätställning kan leda till att de förstör sin nacke och rygg.
En viktig sak att ha i buren är ett hus, helst till varje marsvin! I naturen vill marsvinet dra sig tillbaka till sitt jordhål och det som bäst motsvarar det är en sovlåda i trä som man lätt tillverkar själv. Ibland hör man att folk säger att marsvin inte ska ha något hus det första halvåret för att det då blir skyggt eftersom den gärna ligger därinne. Jag tycker att det bästa skyddet för ett marsvin är att sätta upp en hylla i buren. Det gör man lätt genom att sätta en träskiva eller liknande som vilar på burunderdelen. Där under kan de känna sig trygga och de ser vad som händer i och utanför buren. Dessutom är det lätt att plocka upp dem än om de varit inne i ett hus. Jag har själv sett att marsvinen lättare blir tamare på detta sätt, men att de samtidigt får sin trygghet då de känner att de har tak över huvudet!
Placera buren i ett rum där det är mest familjeaktivitet, t.ex. köket eller vardagsrummet. De gillar när det händer något och folk rör sig i rummet. Rummet ska vara ljust och dragfritt med en stabil temperatur mellan 18-24 grader. Undvik att ha buren i direkt solljus då det blir för varmt för dem där.
det var veldigt mycke text!!!!!!!! men det var ändå jätte kul att läsa för jag lärde mig mycket. och om jag får ett marsvin så kan jag ju alltid kolla bloggen
mm håller med men mycket bra fakta tycker jag med :)